Alt om Damerne

Damernes Magasin i Lemvig

Damernes Magasin blev grundlagt i 1959 af søstrene Elly og Ingrid Bache Lauridsen, der hurtigt selv fik tilnavnet ”Damerne”.  Byens og egnens damer skulle nu ”ned til Damerne” for at købe en festkjole, en ny bluse eller et par nylonstrømper. Mange forbinder navnet ”Damernes Magasin” med tv-serien Matador. Men Damernes Magasin i Lemvig åbnede længe før tv-serien blev til.

 

“Der har altid været handel i familien”

Fjer og hattenåle fra Damernes mor Andrea Plet Lauridsens modeforretning i Klinkby. Hun havde været på kursus i København, og etablerede efterfølgende en forretning under beskedne forhold, hvor hun syede og pyntede hatte. Damernes interesse for handel kom ikke fra fremmede. Deres farfar havde en købmandsforretning i Klinkby og faderen var kreaturhandler og slagter.  

 

Damernes farfar byggede Klinkby købmandsforretning, som ses på billedet fra 1904. Det var Elly og Ingrid Bache Lauridsens barndomshjem.

 

Familien Lauridsen i deres hjem i Klinkby omkring år 1914.

Fra venstre ses Damernes moster og moderen Andrea Lauridsen med søsteren Erna Bache Lauridsen på skødet. Ingrid Bache Lauridsen er den lille pige i døråbningen og Elly Bache sidder hos sin far Laurits Lauridsen. Til familien hørte også brødrene Kristian og Olaf, men de er ikke med på billedet.

 

Elly Bache Lauridsen 1911-2010

”Frk. Bache Lauridsen”

Som ung startede Elly Bache Lauridsen i lære i Andersine Berthelsens forretning i Lemvig, hvor hun blev i 10 år. Derefter fik hun plads hos varehuset Wilde i Nyborg. Selvom det var en ønskestilling, sagde hun op allerede efter 1 år, fordi hun sammen med en tidligere kollega, Helga Pedersen, ville starte egen forretning i Lemvig. De to etablerede i 1939 ”Kontantmagasinet”, som handlede med dametøj og trikotage. Efter 20 år havde Elly Bache Lauridsen lyst til noget større, og sammen med søsteren Ingrid Bache Lauridsen startede hun ”Damernes Magasin”.

"Kontantmagasinet" i Vasegården, Lemvig. På billedet ses ejerne Elly Bache Lauridsen og Helga Pedersen samt Ingrid Bache Lauridsen.

Andersine Berthelsens trikotageforretning i Østergade i Lemvig. Her startede Elly Bache Lauridsen i lære i 1930. 

Personalet hos Andersine Berthelsen. Fra venstre Fru Toft, Elly Bache Lauridsen, Helga Pedersen samt Andersine Berthelsens datter.

Andersine Berthelsen var en dygtig handelskvinde. Hun var opvokset under små kår, men formåede via flid og arbejdsomhed at skabe sin egen forretning. Hver måned lagde hun 10 procent til side til godgørende formål ofte af kristen karakter, som eksempelvis KFUK og Indre Mission.

 

Ingrid Bache Lauridsen 1909 - 2005

”Frk. Bache”

Ingrid Bache Lauridsen startede i 1930 i lære hos Toft Nielsen & Matthesen i Lemvig. Hun blev den første kvindelige elev hos det velansete varehus. Efter 11 år i Lemvig blev hun ansat hos Harald Richs i Horsens, hvor hun blev i 2 ½ år. Herefter fik hun en ønskestilling som indkøbschef i firmaet Wilde, hvor også søsteren Elly Bache Lauridsen havde været ansat. Efter 16 år i Nyborg kom hun tilbage til Lemvig for at starte Damernes Magasin sammen med sin søster.

 

Kjoleafdelingen hos Toft Nielsen & Matthesen, hvor Ingrid Bache Lauridsen startede i lære 1930. TN&M var et moderne og nyindrettet varehus i Vestergade i Lemvig med både herretøj, metervarer, sengelinned og dametøj. 

 

”Damerne”

Ingrid og Elly Bache Lauridsen er kendt for deres velansete forretning Damernes Magasin. Med DR’s udsendelse om ”Damerne fra Lidenlund” (1988) blev de landskendte for deres høje serviceniveau, deres grundige og strenge oplæring af elever, deres mod til at starte en højt respekteret modeforretning i provinsen og for deres stærke kristne tro.

 

Kontant afregning

Ingrid og Elly Bache Lauridsen havde ikke blot handelstalent, men også handelsmoral med sig hjemmefra. De to damer satte en stor ære i ærlighed – overfor deres kunder og deres forretningsforbindelser. Damerne var dygtige handelskvinder, og de havde styr på økonomien ud fra devisen: ”Man skal kunne betale for de varer, man køber”. Forretningens kassekredit blev hurtigt afskaffet, og Damerne betalte deres leverandører så hurtigt, at de altid opnåede rabat på beløbet.   

Alle, der har set DR’s udsendelse om ”Damerne fra Lidenlund”, kan huske, at Damerne hver dag holdt morgenandagt sammen med personalet inden arbejdet. Der blev bedt fadervor og sunget ”I østen stiger solen op”. Der var ingen tvang til at deltage, men ingen fra personalet har nogensinde modsat sig.    

 

Over porten i gården bag Damernes Magasin kan man finde denne stenplade, hugget af den lokale stenhugger Ejgil Westergaard. Det var ejendommens ejer, Damernes bror Kristian Plet, som fandt på inskriptionen. Den vidner om familiens stærke gudstro.

 

At være dame hos Damerne

Damernes Magasin – en velanset læreplads

Elevuddannelsen i Damernes Magasin var meget disciplineret. De to Damer vidste, hvordan de ville have tingene, og hvis ansatte begik fejl, blev de irettesat direkte. Som elev havde man skiftende ansvarsområde, så man kom hele afdelingen rundt.  Der var mange varer i butikken, og ekspedienterne skulle lære at kende udvalget og vide, hvor tøjet hang. Det eneste, der ikke var en del af uddannelsen, var betalingen. Ekspedienten pakkede varen ind og skrev en nota, som kunden så fik med til kassen. Her sad en af Damerne eller bogholderen fru Tommerup og tog imod pengene.

Personaledragt

Efter Damernes ønske bar personalet i Damernes Magasin ’uniform’, dvs. ens dragter, som blev skiftet ud 2 gange årligt. De ansatte skulle også have håret sat op. På den måde sikrede man, at alle så velklædte og ordentlige ud. Samtidig var det let for kunderne at genkende ekspeditricerne. Elly og Ingrid Bache Lauridsen gik ikke selv i personaleuniform, men de bar ofte tøj i samme farve.   

De, Dem, frøken og frue

Personalet kaldte hinanden ved efternavn, og Damerne forlangte, at de talte rigsdansk og tiltalte kunderne ’De’ og Fru/Frøken. ”Der skulle være fasthed over foretagendet!” Damerne selv blev kaldt Frk. Bache (Ingrid) og Frk. Bache Lauridsen (Elly). I personalestuen hed de dog bare BL og Bache. 

Med sans for service

For frøknerne Bache Lauridsen var det vigtigt, at personalet var flittigt, venligt og veloplagt. Alle ekspeditioner skulle varetages med lige stor omhyggelighed.  Det hele drejede sig om, at vejlede kunden rigtigt. Damerne opfordrede de ansatte til at sætte sig ind i kundens situation: ”Tænk på, at kunden måske har sparet op for at få råd til dette køb; hun skal hjælpes til at finde det helt rigtige til sit behov”.

”Kunderne kommer, fordi vi følger med”

Grundlaget for butikkens gode ry var frøkenerne Bache Lauridsens viden om mode og sans for kvalitet. Damerne købte selv alle varer ind til forretningen, som dermed fik sin helt egen profil. Hvert år var de på messe i København sammen med et par af de udlærte ekspeditricer. Her kunne de se den nyeste mode og blive inspireret til næste sæsons stil. Og her foretog de en stor del af indkøbene til den kommende sæson. Damerne var også altid med på de store modemesser i Düsseldorf og Paris.

Udsalg

Der var ikke mange sociale arrangementer for personalet. Men efter den første udsalgsdag blev der altid serveret smørrebrød. Der var dækket op til personalet i kælderen og på første sal, hvor Damerne sad sammen med nogle af de udlærte damer.

”Hvorfor solgte jeg ikke?”

Damerne stillede store krav til deres ansatte, og det forventedes, at en ekspedition altid endte med salg. Damerne sad i kassen og kunne holde øje med, om personalet lod en kunde gå uden den velkendte sorte plasticpose i hånden. Når en kunde kom ind i forretningen, var det jo, fordi hun manglede noget, og så handlede det om at finde ud af, hvordan man bedst muligt kunne hjælpe hende. 

Materialet er stillet til rådighed af Lemvig Museum.